Založ si blog

Čerstvú krv do územnej samosprávy

     Obecná samospráva na Slovensku potrebuje urýchlene transfúziu. Potrebuje  čerstvú dávku tvorivosti, dravosti a efektívnosti. Obce a mestá sú živé organizmy, ktoré potrebujú flexibilne reagovať na rýchlo sa meniacu realitu. 

      Dnes  mnohí predstavitelia samosprávy, starostovia  a poslanci, najmä v obciach,  pôsobia unavene a opotrebovane. Mnohí zotrvávaú na funkciách zo zotrvačnosti, prípadne sa chcú kľudne dožiť dôchodku. Mnohí starostovia a poslanci robia túto prácu druhé, tretie volebné obdobie, dokonca  niektorí sú poslancami na dedinách a v mestách už od samotného vzniku územnej samosprávy v  roku 1990.

     V súčasnosti je potrebné, aby do hustej siete územnej samosprávy prenikla čerstvá, okysličená, minulosťou nezaťažená   krv.  Túto čerstvú krv bezpochyby predstavujú občiansky  aktivisti v jednotlivých obciach a mestách.Tí, ktorí žijú s jednotlivými komunitami, vnímajú a v neposlednom rade cez občiansky  sektor uspokojujú ich potreby. Mali by zabudnúť na názor, že samosprávna politika sa dá robiť len cez politické strany. Práve územná samospráva by mala byť platformou pre občianskych nezávisých kandidátov.

    Teraz je ten čas, aby občianska spoločnosť prevzala žezlo zodpovednosti a pokúsila sa za pomoci novej energie vliať život do v súčasnosti  driemajúcej územnej samosprávy.

     Teda ak chce niekto zmeniť veci vo svojej dedine či meste stačí sa ukázať a vzhľadom na unavenosť ľudí stranami určite každý dobrý nápad nájde v jednotlivých komunitách odozvu. Radšej teraz skúsiť realizovať svoje predstavy ako neskôr nadávať koho si to voliči vybrali za svojich komunálnych zástupcov. 

  

Kto prinúti samosprávu šetriť ? ZMOS či ZOMOS ?

23.09.2010

Vláda sa zachovala správne. Treba šetriť na výdavkoch štátnej správy. Kto však udrží na uzde samosprávu ? Kto udrží na uzde samosprávu v obciach a mestách, ktorá prakticky nemá zákonom daný horný strop na odmeny ? Kto udrží na uzde samosprávu, ktorej poslanci môžu svojmu starostovi (primátorovi ) zdvihnúť jeho už aj tak veľkorysý plat ( najmä pri menších obciach [...]

Mojej maminke

04.05.2010

Usmievaš sa mami. Tvoje srdiečko je šťastné. Usmeješ sa, keď ma vidíš zdravú, aj keď práve vyliala horúcu som kávu na koberec. Chýbaš mi mami, keď si v práci. Ja viem, že tam chodiť musíš a z nej že Ťa bolia nožičky. Viem aj, že tešíš sa, keď Ťa doma čakám Ja, Tvoj čertík maličký. Teším sa na Tvoje teplé [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 21:24

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

baksa

Dobre vidíme len srdcom. To podstatné je očiam neviditeľné.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 7875x
Priemerná čítanosť článkov: 2625x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy